Nå våkner bjørnene


Bjorn vinterlandskap
Bjørn i vinterlandskap
© Bo Kristiansson
Oppdatert: 26.03.2010

På denne tiden begynner de første bjørnene å våkne fra vintersøvnen og forlate vinterhiet. Meld fra om observasjonen til Statens naturoppsyn. Spormeldinger gir viktig informasjon om hvor det er bjørn og hvor mange det er.

Bjørnene har overvintret i hi siden i fjor høst uten vått eller tørt, og vil nå vandre rundt i skog og mark på leting etter føde. Dyrene er ofte i dårlig kondisjon og er derfor spesielt sårbare på denne tiden.

Dersom du kommer over spor etter bjørn meld fra om observasjonen til Statens naturoppsyn. Slike observasjoner er viktig informasjon i overvåkingen av bjørnebestanden, og bidrar til å gi en god oversikt over hvor det er bjørn og hvor mange det er i ulike områder.

Om du er ute og går med hund i områder hvor det er bjørn er det viktig å ha god kontroll på hunden. Hunder kan finne på å følge etter og jage en bjørn som de får kontakt med, og bjørner er spesielt sårbare for forstyrrelser i perioden like etter oppvåkning fra vintersøvn. Slike situasjoner med jaging vil være svært stressende for bjørnen og kan medføre risiko for skade både på bjørn, hund og andre involverte.

Oppdatert: 26.03.2010