Ulven vandrer fortsatt


Illustrasjonsfoto av ulv
Illustrasjonsfoto av ulv
© Kim Abel/Naturarkivet
Oppdatert: 18.04.2011

Ulvetispa som svenske miljømyndigheter flyttet fra Jämtland til Örebro har hatt en lang vandring i Norge.

Den genetisk viktige ulven kom inn i Hedmark, og har i ettertid beveget seg både innenfor og utenfor forvaltningsområdet for ulv. Det er ingenting som tyder på at den har funnet en make og etablert seg.

Ulvetispa kom inn i Norge 7. april. Ulven vandret ganske raskt vestover, og krysset Glomma nord for Kongsvinger. Den fortsatte deretter vestover, og satte kursen mot Minnesund og Eidsvoll. Etter å ha beveget seg sørover fra dette området passerte ulven Jessheim og Lillestrøm, før den kom til Glomma omtrent ved Fetsund. Den har nylig krysset Glomma, og har fortsatt en sørlig kurs. Den befinner seg nå innenfor forvaltningsområdet for ulv.

Om den etablerer seg innenfor den såkalte ulvesonen i Norge, vil den kunne bety et viktig tilskudd til den sørskandinaviske ulvestammen. Direktoratet for naturforvaltning har forløpende kontakt med svenske miljømyndigheter om denne ulven.

I disse dager er det mange unge ulver på vandring i både Norge og Sverige. Ungulver som ble født i 2010 forlater det området der de er født og oppvokst, på jakt etter sine egne territorier. Disse unge ulvene eksponerer seg oftere enn voksne mer erfarne dyr. De kan opptre nærmere folk, og fremstå som mindre sky. De vandrer likevel langt på leting etter en partner, og forflytter seg raskt. Slike ungulver på vandring kan derfor opptre i hele landet.

Kart ulvens vandringer - klikk for stort

Oppdatert: 18.04.2011