Merket vandringsulv er nå i Sverige


Ulv på vandring. Illustrasjonsfoto
Ulv på vandring. Illustrasjonsfoto
© Ole Knut Steinset
Oppdatert: 03.05.2011

Den finsk-russiske ulven som ble merket og flyttet i Sverige, har vandret gjennom mange kommuner i Norge og har i løpet av de siste dagene beveget seg nordover. Ulven har nå krysset grensen og befinner seg for tiden i Sverige. 

Den genetisk viktige ulvetispa vandret fra Sør-Odal kommune som er endel av ulvesonen og nordover. Den har beveget seg gjennom Nord-Odal, Stange, Løten kommuner utenfor ulvesonen før den vandret inn i ulvesonen igjen i Elverum kommune. Ulven har fortsatt vandringen nordover gjennom Åmot, Rendalen og ble registrert i Engerdal kommune i dag før den nå har krysset grensen og den befinner seg nå et par mil inn i Sverige.

Lange avstander

I løpet av siste uka har ulven tilbakelagt en avstand på 25 mil, og fra ulvetispa kom inn i Norge den 7. april har den vandret 63 mil. Slike vandringer er vanlige for unge ulver uten eget revir. Denne ulven er en av mange ulver som er på vandring i Sverige og Norge, men kan følges da den er merket med GPS-sender. 

 

Kilsbergen 3 mai web

 

Ulven med finsk-russiske gener ble i vår flyttet fra Jämtland til Örebro. Flyttingen skjedde på initiativ fra svenske myndigheter, etter at det oppsto konflikter i forhold til reindrift i det området der ulven oppholdt seg. Ulven ble radiomerket i forbindelse med flyttingen. Direktoratet for naturforvaltning har forløpende kontakt med svenske miljømyndigheter om denne ulven.

En av mange på vandring

I disse dager er det mange unge ulver på slike vandringer i både Norge og Sverige. Ungulver som ble født i 2010 forlater det området der de er født og oppvokst, på jakt etter sine egne territorier. Disse unge ulvene eksponerer seg oftere enn voksne mer erfarne dyr. De kan opptre nærmere folk, og fremstå som mindre sky. De vandrer likevel langt på leting etter en partner, og forflytter seg raskt. Slike ungulver på vandring kan derfor opptre i hele landet.

Les mer:

Oppdatert: 03.05.2011